Att anlita hantverkare

När du ska bygga om eller renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare till hjälp. Det finns gott om hantverkare – både bra och mindre bra. Därför är det viktigt att begära in referenser om den hantverkare du funderar på att anlita.

Här följer 5 punkter du bör tänka på innan ni sätter igång!

1. Ta in anbud från flera olika hantverkare innan du bestämmer dig för vilken du ska anlita. Låt inte alltid priset styra, det viktigaste är att du hittar en seriös hantverkare som motsvarar dina förväntningar. Skriv avtal om pris och eventuellt tilläggsarbete. När du har hittat en hantverkare och ni har kommit överens om vad du ska ha utfört och på vilket sätt är det dags att skriva ett avtal. I avtalet skriver ni ner vad ni har kommit överens om ska utföras, till vilket pris och så vidare.

2. Viktigt med F-skatt. Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. Det kan stå i avtalet eller på fakturan. I annat fall tar du en kopia på hantverkarens F-skattsedel.

3. Genom ett samtal till Kronofogden kan du kolla så att hantverkaren inte har obetalda skulder registrerade så inte hantver- karen går i konkurs innan arbetet hos dig är klart eller inom din reklamationstid, konsumenttjänstlagen ger dig rätt att klaga på arbetet i upp till tio år.

4. Om hantverkaren är ansluten till en branschorganisation, kan det betyda att han eller hon måste följa vissa etiska regler eller att organisationen garanterar konsumenten att tex. våtrumsarbeten sköts korrekt. Fråga hantverkaren om han eller hon tillhör någon orga- nisation.

5. Betala aldrig i förskott. Du ska bara betala för ett bra utfört arbete. Du har rätt att hålla inne så mycket pengar som det kostar att åtgärda felen.

Publicerad i Artiklar